Udruga Transakcijske Analize

TwitterFacebookGoogle

Osnivač TA Eric Berne

Osnivač Transakcijske Analize (TA) je kanadski psihijatar dr. Eric Berne (1910 – 1970), a godina osnivanja TA smatra se 1958. kada je objavljena Berneova knjiga Transakcijska analiza - nova i djelotvorna metoda grupne terapije.
Eric Berne diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta McGill u Montrealu u Kanadi. Zatim se preselio u SAD gdje je stažirao na psihijatriji u bolnici New Havenu i na Institutu za ljudske odnose Sveučilišta Yale. Studirao je i na Psihoanalitičkom institutu u New Yorku i San Franciscu. Trening u psihoanalizi započeo je kod Paula Federna na Sveučilištu Yale, a nastavio ga je s Erik Eriksonom u Psihoanalitičkom institutu u San Franciscu.

Tijekom Drugoga svjetskoga rata služio je u sanitetskim postrojbama američke vojske, gdje je stekao čin bojnika.  Poslije rata postao je savjetnik za psihijatriju i neurologiju načelnika saniteta američke vojske. Vodio je psihijatrijsku ordinaciju u Carmelu i San Franciscu u Kaliforniji, bio je predavač u Medicinskoj školi Kalifornijskog sveučilišta i savjetnik za grupnu terapiju u klinici McAuley u San Franciscu. Nastojeći proširiti Model ego stanja dr. Federna Berne je započeo s odstupanjem od temeljnih psihoanalitičkih postavki. To odstupanje nije bilo dobro prihvaćeno u psihoanalitičkim krugovima zbog čega 1949. godine Berne gubi pravo članstva u Psihoanalitičkom institute u San Franciscu.
Berneov formalan raskid s Psihoanalitičkim pristupom označio je početak razvoja Transakcijske analize. Osnivanjem Transakcijske analize Berne je želio pronaći što jasnije i životu bliže objašnjenje (koncepte) za ono što ljudi misle, osjećaju i rade, a na osnovi toga što djelotvorniju metodu psihoterapije.
Eric Berne bio je predsjednik upravnog odbora Međunarodnog društva za transakcijsku analizu i urednik časopisa Transactional Analysis Bulletin.

Njegova najpoznatija djela su:  „Um na djelu“, „Transakcijska analiza u psihoterapiji“, „Struktura i dinamika organizacija i grupa i načela grupne terapije“, „Vodič kroz psihijatriju i psihoanalizu za laike“, „Seks u ljubavi“ i „Što reći nakon zdravo?“ , „koju igru igraš?“
Eric Berne umro je 1970 u 60. godini života.
                                                     

Pretraga