Osnivač Eric Berne

Osnivač transakcijske analize (TA) je kanadski psihijatar dr. Eric Berne (1910 – 1970), a 1958. smatra se godinom osnivanja TA. Tada je objavljena Berneova knjiga Transakcijska analiza - nova i djelotvorna metoda grupne terapije.


Eric Berne


Eric Berne diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta McGill u Montrealu u Kanadi. Zatim se preselio u SAD gdje je stažirao na psihijatriji u bolnici New Havenu i na Institutu za ljudske odnose Sveučilišta Yale. Studirao je i na Psihoanalitičkom institutu u New Yorku i San Franciscu. Trening u psihoanalizi započeo je kod Paula Federna na Sveučilištu Yale, a nastavio ga je s Erikom Eriksonom u Psihoanalitičkom institutu u San Franciscu. Tijekom Drugoga svjetskoga rata služio je u sanitetskim postrojbama američke vojske, gdje je stekao čin bojnika. Poslije rata postao je savjetnik za psihijatriju i neurologiju načelnika saniteta američke vojske. Vodio je psihijatrijsku ordinaciju u Carmelu i San Franciscu u Kaliforniji, bio je predavač u Medicinskoj školi Kalifornijskog sveučilišta i savjetnik za grupnu terapiju u klinici McAuley u San Franciscu. Nastojeći proširiti model ego stanja dr. Federna Berne je započeo s odstupanjem od temeljnih psihoanalitičkih postavki. To odstupanje nije bilo dobro prihvaćeno u psihoanalitičkim krugovima zbog čega 1949. godine Berne gubi pravo članstva u Psihoanalitičkom institute u San Franciscu. Berneov formalan raskid s psihoanalitičkim pristupom označio je početak razvoja transakcijske analize. Osnivanjem transakcijske analize Berne je želio pronaći što jasnije i životu bliže objašnjenje (koncepte) za ono što ljudi misle, osjećaju i rade, a na osnovi toga što djelotvorniju metodu psihoterapije. Eric Berne bio je predsjednik upravnog odbora Međunarodnog društva za transakcijsku analizu i urednik časopisa Transactional Analysis Bulletin.



Njegova najpoznatija djela su:

„Um na djelu“,
„Transakcijska analiza u psihoterapiji“,
„Struktura i dinamika organizacija i grupa i načela grupne terapije“,
„Vodič kroz psihijatriju i psihoanalizu za laike“,
„Seks u ljubavi“ i „Što kažeš nakon zdravo?“ ,
„Koju igru igraš?“ Eric Berne umro je 1970. u 60. godini života.


Udruga UTA koristi kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i analize. Korištenjem naše stranice slažete se s politikom kolačića.