Ta podjela

Transakcijska se analiza godinama razvijala i širila. Danas je primjena transakcijske analize vrlo široka i obuhvaća četiri područja rada: psihoterapijsko, edukacijsko, organizacijsko i savjetodavno. Danas, također, postoji i niz znanstvenih istraživanja koja su potvrdila učinkovitost transakcijske analize u svakome od ovih područja.


TA u psihoterapiji - terapeut transakcijske analize

TA u psihoterapiji - terapeut transakcijske analize koristi TA kako bi pomogao klijentu da se služi postojećim ali i da razvije nove kapacitet za samoaktualizaciju i iscjeljenje.


Također mu pomaže da prepozna stare načine razmišljanja i djelovanja koji su za klijenta bili limitirajući. Transakcijska analiza kao cjelovita teorija ličnosti i komunikacije predstavlja djelotvoran psihoterapijski pristup za osoban rast i razvoj te sukladno tome osobnu promjenu.Edukacijski transakcijski analitičar

Edukacijski transakcijski analitičar svojim znanjem i radom može doprinijeti u različitim centrima za edukaciju i obrazovnim ustanovama za sve stupnjeve obrazovanja od predškolskog do visokog.


Omogućuje bolje razumjeti odgojno-obrazovni rad kao i proces rasta i razvoja, učenja, motivacije, uspješnosti, prilagodbe, kreativnosti i komunikacije. Svrha ovog područja TA jest postizanje promjena u odgojno-obrazovnom procesu i prevladavanje didaktičke distance između učitelja i učenika kako bi učenje i razvoj postali prirodni, poticajni i zabavni za oboje.


Organizacijski transakcijski analitičar

Organizacijski transakcijski analitičar koristi koncepte i tehnike transakcijske analize za rad u organizacijama gdje se transakcijska analiza primjenjuje kao sustav razumijevanja načina na koji organizacije funkcioniraju te kako zadovoljavaju svoje partnere, suradnike i korisnike.


To je svojevrsni „konzalting” za organizacije koji podrazumijeva primjenu tehnika i vještina u rješavanju problema u radu organizacije kao i za upravljanje i korištenje ljudskih potencijala, za procjenu razvojnog procesa neke organizacija, identificiranju jakih strana i slabih točaka i slično.Savjetodavni transakcijski analitičar

Savjetodavni transakcijski analitičar se fokusira na promjene ponašanja tako da klijent efikasno rješava svoje probleme.


Odnos savjetnika i klijenta omogućuje klijentu da koristi naučene tehnike u svakodnevnom životu kako bi poboljšao njegovu kvalitetu. Savjetodavni se rad može koristiti u različitim kontekstima od zdravstvene skrbi preko multikulturalnog rada, humanitarnih organizacija itd.


Udruga UTA koristi kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i analize. Korištenjem naše stranice slažete se s politikom kolačića.