Trudi se
Driveri – Trudi se
Raznolikost – četvrti u seriji besplatnih webinara u 2023.

Driveri – Požuri

Objavljeno 10 srpnja, 2023

Piše: Matea Jukić, edukantica, smjer psihoterapija

Driveri su jedan od koncepata transakcijske analize, cjelovite teorije o ljudima, ponašanju i odnosima koje stvaramo unutar sebe i s drugima. Zamisli ih kao nesvjesne pokretače svog života zbog kojih radiš stvari na određeni način (npr. savršeno, brzo, bez emocija). Postoji pet osnovnih drivera: Budi jak, Budi savršen, Zadovolji druge, Trudi se i Požuri.

Dok djelujemo iz drivera, vjerujemo da smo u redu i da nas drugi prihvaćaju (sve dok smo jaki/savršeni/zadovoljavamo druge/trudimo se/žurimo). Kod svakoga od nas, oni su nastali još u djetinjstvu, kada su nam roditelji nesvjesno prenosili neke vrijednosne poruke. Driveri su nesvjesni, nisu preispitani te ih se držimo kao nekog neizgovorenog pravila o tome kako se treba ponašati u svakom trenutku. Zato često znaju biti nepotrebni ili neprikladni: tjeraju nas da zadovoljimo unutarnje potrebe umjesto da reagiramo prikladno stvarnim događajima (npr. Budi jak se na sprovodu cijelo vrijeme suzdržava od plača jer ne želi pokazati suze, ako koja i poteče, obriše ju prije nego je netko primijeti). Svaki driver se može prepoznati po karakterističnim riječima, tonu glasa, gestikulacijama, stavu tijela i izrazu lica te svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Svatko od nas pokazuje ponašanja iz svih pet drivera, ali ima jedan dominantni driver, koji je najizraženiji.

POŽURI
Teo sve odrađuje brzo. Voli biti zaposlen i energija mu raste pod pritiskom. Najbolje se osjeća kada obavi posao u najkraćem mogućem vremenu. Priprema se kraće od ostalih, pa mu ostaje vremena da pomaže i drugima. Ako ima previše vremena, odgađa posao sve do zadnjeg trenutka. U žurbi često radi greške, gubi vrijeme ispravljajući ih, pa ne odradi posao u zadanom roku. Ako ga i odradi u roku, ne napravi ga kvalitetno jer nije imao vremena za provjere. Kako brzo razmišlja, čini se nestrpljivim, priča brzo i prekida druge. Njegovo završavanje tuđih rečenica rezultira nerazumijevanjem i nepotrebnim raspravama. Stalno lupka prstima i nogama te gleda na sat, kao da se negdje žuri. Sastanke planira blizu jedne drugima, pa kasni i odlazi prerano. Često dođe na sastanak zaboravljajući neku bitnu stvar ili dođe na krivo mjesto jer nije provjerio lokaciju.

Teov driver je Požuri.

Prednosti i nedostaci
Požuri je živahan, pustolovan i uvijek radi više stvari istovremeno. Ne propušta niti jednu šansu. Kako mu je brzina ispred kvalitete, preuzima previše posla pa požali i ostane iscrpljen. Ne dozvoljava si djelovati normalnim ili sporim ritmom i lako mu postaje dosadno. Često bira profesije gdje mora raditi brzo: novinarstvo, televizija, hitna pomoć. Ovaj driver je rijetko dominantan, najčešće se javlja kao sekundarni.

Kako ga prepoznati?
U razgovoru koristi riječi: požuri, brzo, nemamo vremena. Govori kratko i direktno, a ponekad toliko brzo da riječi zvuče kao neka šifra. Ima nervozne pokrete i često se vrpolji u stolici. Položaj tijela je kao da mu se žuri, a pogled mu često i brzo mijenja smjer.

Kako nastaje?
Požuri mogu razviti osobe koje su roditelji u djetinjstvu stalno ubrzavali da što prije obave svoje zadatke (npr. jutarnje spremanje za vrtić/školu). Posljedično osoba ubrzava sve ono neugodno što mora obaviti kako bi što prije završila ta neugodnost koju te radnje izazivaju. Poruke koje nosi u sebi su: „Voljet će me samo ako sam brz.“, „Ne smijem usporiti.“, „Tako puno posla, a tako malo vremena.”.

Dozvole
Ako je Požuri tvoj dominantni driver, dopusti si biti u svom prirodnom ritmu, osjećat ćeš se bolje. Važno je znati kada treba ubrzati, a kada usporiti. U redu je živjeti u sadašnjem trenutku: uživaj u onom što radiš, imaš vremena za sve. Sjeti se promisliti prije djelovanja.

Poznaješ ga?
Ako poznaješ nekoga čiji dominantni driver je Požuri, zahvali mu na vremenu koje izdvaja za tebe. Nagradi ga za efikasnost, ali mu pomozi da ponekad bude i bez posla. Uvjeri ga da ima dovoljno vremena za sve.

Kada osvijestiš svoj driver, možeš raditi na tome da umjesto kompulzivnog zadovoljavanja unutarnjih potreba, prikladno reagiraš na stvarne događaje. Cilj nije iskorijeniti driver u potpunosti, nego očuvati njegove pozitivne, a odbaciti negativne aspekte. Kada počneš primjećivati ponašanja karakteristična za svaki driver (riječi, ton glasa, gestikulacija, stav tijela, izraz lica) moći ćeš u kratkom vremenu otkriti tuđe drivere.

Što misliš, koji je tvoj dominantni driver? Riješi upitnik i saznaj jesi li u pravu!

Izvori:

Harris, E. B. i Harris, T. A. (2011). Osećati se OK: Tehnike transakcione analize. Psihopolis institut.
Kahler, T. (1974). Miniscript and Five Drivers. Transactional Analysis Journal4(1), 27-41.
Milivojević, Z. (2005). Životni skript (materijali za edukaciju u transakcionoj analizi). TA Centar.
Stewart, I. i Joines, V. (2016). Savremena transakciona analiza. Psihopolis institut.
Widdowson, M. (2016). Depresija: Razumevanje i terapija tehnikama transakcione analize. Psihopolis institut.
Žanko, N. (1999). O威而鋼
snove transakcijske analize.
 Alinea.

Možda će vas zanimati:

Koristimo kolačiće (eng. cookies) sa svrhom poboljšanja korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših web stranica pristajete na uporabu tih kolačića. Više informacija pročitajte ovdje.
Politika privatnosti